Sağlık Sosyolojisi, Özben M., Öz, İ. , Editör, Ata-Aöf, Erzurum, ss.1-19, 2016
Yaşlılık ve Sağlık
•İnsanlar yaşlılığın başlangıcına dair birbirinden farklı tanımlar yaparlar. Yaşlanma ve yaşlılığa ilişkin fikirler, tanımlar, anlamlar ve deneyimler, koşullara, zamana ve kültüre göre değişiklik göstermektedir.
•Yaşlanma hızı, her ülkede farklılık göstermektedir. Bir ülkenin yaşlı nüfusunun iki katına çıkması için geçen süre yaşlanma hızı olarak tanımlanır. Türkiye bu süreyi 15 yıl gibi kısa bir zaman zarfında tamamlayacaktır. Türkiye günümüz itibariyle dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisidir.
•Aktif yaşlanma, yaşlılığı, fiziksel açıdan gerileme ve kayıpların yaşandığı bir dönem olarak tanımlayan paradigmayı reddeder. Aktif yaşlanma yaşlıların toplumsal yaşamda sahip oldukları aktif rollere vurgu yapar.
•İlerleyen yaşla birlikte, fiziksel, psikolojik ve bilişsel bir takım değişimlerin yaşanması kaçınılmazdır. Ancak, her birey benzer biçimde yaşlanmaz. Yaşlanma deneyimi yaşam boyunca süren ve kişiye özgü çeşitlilikler gösteren bir serüvendir. Yaşlanma her durumda kayıpların olduğu bir süreç anlamına da gelmez. İnsanoğlunun, yaşlanma sürecinde çeşitli adaptasyonlar geçirebildiği, birbirinden farklılaşan deneyimlere de sahip olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
•Kişisel sağlığın, yaşam tarzlarının farklılaşmasından dolayı toplumdan topluma değişmesi, yaşın basitçe hastalıkların tek nedeni olmadığını ortaya koymaktadır. Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan fiziksel değişim, bireysel düzeyde ciddi farklılıklar göstermektedir. Yaşlanma süreci her zaman ve her durumda kaçınılmaz olarak hastalık üretmeyebilir.
•Basitçe yaşlı bireylerin hasta olduğundan ya da yaşlılığın bir hastalık olduğundan söz edilemez. Yoksulluk, yaş ve toplumsal cinsiyet, sağlık durumunu belirleyen önemli değişkenlerdir. Sağlıklı genç – hasta yaşlı gibi bir kıyaslamanın dışında, sağlık durumu ele alındığında birbirinden farklılaşan toplumsal katmanlar, yaşam tarzları ve kimlikler olabilir.
•Kültürel, sosyoekonomik ve coğrafik açıdan ortaya çıkan etkiler, her yaş grubundaki bireylerin yaşlanma sürecini farklılaştırmaktadır.