Karatavuk (Turdus merula L.)’un Akdeniz Üniversitesi Kampüsündeki Üreme Biyolojisinin Belirlenmesi


Creative Commons License

Evcimen E. B., Kabasakal B., ERDOĞAN A.

22. Ulusal Biyoloji Kongresi., Eskişehir, Türkiye, 23 - 27 Haziran 2014, ss.1085

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1085
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Karatavuk (Turdus merula L.), doğal ormanlarda olduğu kadar park, bahçe ve kampüsler gibi şehirlerde de sıklıkla görebildiğimiz bir kuş türüdür. Bu bağlamda şehir ekosistemlerine uyum sağlayan her tür gibi içinde olduğu sistemde önemli işlevlere sahip olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, şehir ekosistemlerinde yaşayan karatavuk populasyonlarının habitat tercihleri, yuva yeri seçimleri, üreme parametreleri gibi özelliklerinin bilinmesi bu yapının korunması için önemlidir. Bu çalışmanın amacı Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’nde üreyen karatavuk populasyonunun üreme biyolojisinin belirlenmesidir.

Gereçler ve Yöntemler: Antalya şehir merkezinde bulunan kampüs 360 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Farklı alanlarda türün üreme yoğunluğunun tespiti için 500x500’lük kareleme sistemi kullanılmaktadır. Bu alanlarda haftada en az 3 gün olmak üzere yapılan gözlemler ile birliktelik oluşturan bireyler takip edilerek yuva yerleri tespit edilmektedir. Üreme faaliyetlerinin başlamasını takiben yuva yapım süreleri, yumurta sayıları, kuluçka süreleri, yumurtadan çıkan yavru birey sayıları, yavru gelişim süreleri, uçan yavru sayıları ve ölen yavru sayıları kaydedilecektir. Gözlemler esnasında dürbün (Nikon 8X40 ve 10X46), teleobjektifli fotoğraf makineleri (Canon 400, Nikon 200–500 ve Panasonic 35–420 mm) kullanılmaktadır.

Bulgular: Devam eden çalışma sonunda populasyonun habitat tercihleri, yuva yeri tercihleri, yuva yapım süreleri, yumurta sayıları, kuluçka süreleri, yumurtadan çıkan yavru birey sayıları, yavru gelişim süreleri, uçan yavru sayıları ve ölen yavru sayıları belirlenecektir. Bununla birlikte populasyonun üreme başarısı da tespit edilecektir.

Sonuç ve Tartışma: Çalışma devam etmekte olup elde edilecek bulgular değerlendirilerek sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Karatavuk, Turdus Merula, Üreme biyolojisi, Antalya

Teşekkür: Bu çalışma, TÜBİTAK 2209/A - Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmektedir.