Türk Toraks Derneği 24. Yıllık Ulusal Kongresi, Antalya, Türkiye, 17 - 21 Kasım 2021, ss.1074, (Özet Bildiri)
İmmünyetmezlikli Olgularımızın Fleksibl Bronkoskopi Sonuçlarının Değerlendirilmesi
GİRİŞ: Pulmoner enfeksiyonlar bağışıklığı baskılanmış hastalarda yaşamı tehdit eden yaygın bir komplikasyondur.
AMAÇ: Çalışmamızda fleksibl bronkoskopinin klinik ve radyolojik olarak alt solunum yolu enfeksiyon bulgusu olan immünsüpresif olguların takip ve tedavisine olan katkısını ortaya koymayı amaçladık.
YÖNTEM: 2015-2021 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkarı bronkopi ünitesinde yapılan 184 FB işlemi sonuçları geriye dönük tarandı BULGULAR: 184 FB işleminin 40 (%21,7)ını HİV ile enfekte olmayan immünsüpresif hastalar oluşturmaktaydı.Bu hastaların 13 (%32,5)ünde primer immün yemezlik 27 (%67,5) sinde ise sekonder immünyetmezlik (en sık Kemik İliği Transpalntasyonu-KİT-, 2. sırada lösemi ve lenfomalar, 3. sırada böbrek transplantasyonu ve sonrasında sırayla ilaca sekonder immünyetmezlik ve langerhans hücreli histiyositoz) mevcuttu. Bu olguların 30(%75)u hümoral immünyetmezlik nedeniyle İVİG replasman tedavisi almaktaydı ve 13(%) ünün bronloalveolar lavajnın mikrobiyolojik incelemesinde( kültür antibiyogram ve serolojik testlerle) mikroorganizma gösterilemedi. bu 13 olguyu 4 primer immünyetmezlikli, 4 lösemili, 2 böbrek transplantasyonlu, 2 KİT yapılmış ve 1 ilaca sekonder immünyetmezlikli olgu oluşturmaktaydı. Etkenler en sık KİT yapılan hastalarda üretilirken (%83), bunu sırasyla primer immün yetmezlikler (% 69) renal transplantasyonlu hastalar ( %60) takip etmekteydi. En sık üretilen mikroorganizma sitomegalovirüs-CMV-(%27.5) iken 2. sırada Heamophilus influenza ve ebstein barr virüs-EBV- idi. Aspergillus antijen pozitifliği 4 olguda (%10) saptandı ve bu olguların 3 tanesi KİT 1 tanesi ise böbrek transplantasyonlu hasta idi. EBV PCR pozitifliği 1 hastada tek başına gözlenirken 3 olguda CMV PCR pozitifliği ile birlikte idi. Ayrıca 1 er olguda (%2,5) Acineteobakter baummanii, Serratia marcescens ve Mycobacterium tuberculosis complex saptandı. FB bulgusu olarak en sık rastlanan bulgu pürülan sekresyon (n=15, %37,5) ve sırayla endobronşiyal plaklar (n=5, %12,5), mukus tıkaçları(n=3, %7) ve bronşiyal darlığa (n=2, %5) rastlandı.
SONUÇ: Fleksibl bronkoskopi bizim çalışmamızda olduğu gibi immünyetmezlikli olguların takip ve tedavisine önemli katkıları olan tanısal bir yöntemdir. Çalışmamızda HİV olmayan immünyetmezlikli olgularda BAL da mikroorganizma üretme oranı %47,5 iken bronkoskopik görüntüler tanıları destekler nitelikteydi.
Anahtar Kelimeler: fleksibl bronkoskopi, immünyetmezlik, mikroorganizma