Sürdürülebilirlik, Çeşitlilik Ve Menfaat Çatışmaları Bağlamında Şirket Yönetiminin Dijitalleşmesinin Kamu Yönetimine Yansımaları


Creative Commons License

Bora Çınar S.

Göç, Kriz, Güvenlik ve Dijitalleşme, V. Uluslararası Ekonomi, Siyaset ve Yönetim Sempozyumu ISEPA 2022, Diyarbakır, Türkiye, 10 - 11 Ekim 2022, ss.65-66

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.65-66
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ticaret hukukunun temel konularından biri olan şirket yönetimi ve özellikle sermaye şirketi olan anonim şirketlerin yönetimine ilişkin sistematik, yönetimin olduğu her alanda ilham vericidir. Nitekim medeniyetin bir göstergesi olan ticaretin gelişmesi, ürün, hizmet ve kaynakların serbest dolaşımı ve buna ilişkin hukuki alt yapı ihtiyacı bir bütün olarak mümkün olan en kusursuz organizasyon yapısını gerektirmiş, şirket tüzel kişilikleri bu ihtiyacın sonucu olarak hukuk tarafından icat edilmiştir. Ticaret, sürekli gelişen, dönüşen, inovasyon ve bilimsel birikimle yenilenen bir uygulama alanı olduğundan bu faaliyetleri yürüten organizasyonların nasıl yönetilmesi gerektiği ve yönetimin temel değerlerinin nasıl oluşturulması gerektiği sürekli tartışma konusu edilmiştir. Bu tartışmaların sonucunda ticaret hukuku mevzuatı da sürekli yenilenmekte ve ticaret uygulamasında yaşanan gelişmeler ve yeniliklerle yeni alanlara ilişkin düzenlemeler üzerinde çalışılmaktadır. Bu alanların başında şirket yönetiminin dijitalleşmesi, ticari faaliyetin ve personelin dijital dönüşümü, bu dönüşümün geleneksel ticaret hukuku mevzuatında nasıl ele alınması gerektiği yer almaktadır.

Dijital dönüşümün ilkim krizinden cinsiyet eşitliğine, sürdürülebilirlikten çevrenin korunmasına kadar pek çok şirket politikasını sistematik hale getirmek ve şirket kültürünü otonomlaştırmak gibi yerel ve küresel ölçekte etki dalgası oluşturma potansiyeli bulunmaktadır. Şirketlerin yönetim algısı ve kültüründe meydana gelen bu değişim ve dönüşüm odağına yönetimi alan özel ve kamusal tüm organizasyonlar açısından dikkatle takip edilmeli ve ele alınmalıdır. Teknolojik gelişmelerin yönetim işlevini insanlardan ziyade teknolojik materyaller, yazılımlar ve donanımların daha verimli ve dürüst bir şekilde yerine getirdiğini düşündürmesi olasılığında, insan odaklı yönetim mimarisi üzerinde de yeniden düşünülmesi gerekecektir. Nitekim dünya uzunca bir süredir insanlar tarafından ve genellikle sadece insanların menfaatine olarak yönetilmekte ancak insan odaklı yönetimin artık insan için bile sürdürülemez hale geldiği kritik eşiğe doğru yaklaşılmaktadır. Dijital yönetim mimarisi ise faaliyet alanıyla ilişkili tüm çevreyi bütünsel olarak ele alma, sürdürülebilirlik, çeşitlilik ve çevrenin korunması için çok daha geniş kapsamlı menfaat hesaplamalarını gerçekleştirme potansiyeli taşımaktadır. 


Company management, which is one of the main subjects of commercial law, and especially the management of joint stock companies, which are capital companies, is inspiring in all areas of management. As a matter of fact, the development of trade, which is an indicator of civilization, the free movement of products, services and resources, and the need for legal infrastructure as a whole required the most perfect organizational structure, company legal entities were invented by law as a result of this need. Since commerce is a field of practice that is constantly developing, transforming, and renewed with innovation and scientific knowledge, how the organizations carrying out these activities should be managed and how the basic values ​​of the management should be created have been the subject of constant discussion. As a result of these discussions, the commercial law legislation is constantly being renewed, and the developments and innovations in trade practice and regulations regarding new areas are being studied. At the beginning of these areas are the digitalization of company management, the digital transformation of commercial activities and personnel, and how this transformation should be handled in traditional commercial law legislation.

Digital transformation has the potential to create a wave of influence on a local and global scale, such as systematizing many company policies from the climate crisis to gender equality, from sustainability to environmental protection, and autonomizing company culture. This change and transformation in the management perception and culture of the companies should be carefully followed and addressed in terms of all private and public organizations that take the management into focus. The human-oriented management architecture will also need to be reconsidered if technological developments suggest that technological materials, software and hardware perform the management function more efficiently and honestly rather than humans. As a matter of fact, the world has been ruled by people for a long time and generally only for the benefit of people, but people-oriented management is now approaching the critical threshold where it becomes unsustainable even for people. The digital management architecture, on the other hand, has the potential to consider the entire environment related to its field of activity holistically, and to realize much broader benefit calculations for sustainability, diversity and environmental protection.