Hakkımızda

Metrikler

Yayın

36

Atıf (WoS)

55

Atıf (Scopus)

76

Proje

4

Tez Danışmanlığı

3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Çalışma gurubu bünyesinde ağırlıklı olarak evrimlerinin farklı evrelerinde farklı yaş, kimyasal yapı ve fiziksel parametrelere (sıcaklık, çekim ivmes, metal bolluğu) sahip astrofiziksel kaynakların (yıldızlar) yüksek çözünürlüklü tayfsal analizleri gerçekleştirilmektedir. Analizi gerçekleştirilen yıldızların bir kısmı içinde bulunduğumuz Galaksimizin kimyasal kompozisyonundan ve kimyasal evriminden sorumlu yıldızlardır. 

Yıldız ışığı, büyük boyutta teleskoplara monte tayf çeker adı verilen özel cihazlar yardımı ile özel optik sistemler kullanılarak kayıt edilir. CCD dedektörler ile elde edilen yıldız tayfları matematiksel hesaplama ve modelleme gerektiren analiz aşamaları sonrasında bilimsel analize hazır hale getirilir. Bu aşamada, tayflara bilimsel bir veri niteliği kazandırılması için büyük oranda optik yasalarından faydalanılır. 

Elde edilen tayflar üzerinde atom ve molekül fiziğine ait yasalar ve temel ilkeler doğrultusunda tayfsal atomik ve moleküler geçişler tespit edilir. Ölçülen çizgilerin teşhisi için binlerce atomik ve moleküler geçişi barındıran atomik ve moleküler veri tabanlarından yararlanılır. Bu kapsamda Yıldız Astrofiziği/Spektroskopisi alanından uzmanlaşmış araştırmacılar bir atomik fizikçinin sahip olması gereken teorik ve deneysel bilgi birikime sahip olmak durumundadırlar. Tayfsal analizler için arkaplanda temel düzeyde kuantum fiziği bilgisi gerekir. Aslına bakılırsa Kuantum fiziğinin ortaya çıkışı da Güneş tayfınnın analizi aşamasında tayfta tespit edilen soğurma çizgilerinin açıklanabilmesi sayesinde olmuştur. Yani çoğu fiziksel bilimler bugün geldikleri noktada bu konumlarını Astrofiziksel çalışmalara borçludur. 

Tayfta ölçülen ve teşhis edilen atomik ve moleküler geçişler ağırlıklı olarak Yerel Termodinamik koşullar altında rafyatif transfer denkleminin çözümünü gerektiren ve yoğun hesaplama gerektiren bir modelleme süreci sonrasında kimyasal bolluk değerlerine dönüştürülmek üzere bazı özel ölçümlere maruz bırakılır.

Analizi tamamlanan herbir yıldız için de yer aldığı Galaksi için eşsiz bir pencere aralar. Öyleki ısı ve ışık kaynağımız Güneş için de tıpkı diğer yıldızlarda olduğu gibi benzeri bir kimyasal evrim süreci gelişecek ve bu süreç, Güneş sisteminin dinamiğini uzun bir zaman dilimi içerisinde değiştirecek bir etkiye sahip olacaktır.

Kan dolaşımızda mevcut bir dolu ağır elementin kaynağı yıldızlardır. Yeryüzünde karşılaştığımız ağır çekirdeklerin büyük çoğunluğunun yeryüzü bünyesinde oluşmuş olmaları mümkün gözükmemektedir. Çünkü Dünyamız bu ağır çekirdeklerin oluşumunu sağlayacak sıcaklıklara evriminin hiçbir aşamasında ulaşmayı başaramamıştır.

Çalışma gurubumuz bünyesinde görev alan lisans ve lisansüstü bursiyer ve genç araştırmacılar Astronomi ve astrofiziğin, temel bilimler içindeki bu birleştirici rolünü kavramaya başladıklarında bu alana ve bilime olan ilgileri de artmaktadır. Astronomi ve astrofizik, yıldız spektroskopisi alanında sağladığı olanaklar yardımı ile Fizik ve Matematiğin etkili olarak nasıl birlikte ve ahenk içersinde kullanılabileceğini gösterir bir keşif sürecini betimler. 

Siz genç araştırmacılar! Şayet bu keşif sürecinde yerinizi almak istiyorsanız Fen Fakültesi bünyesindeki Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümüne bekliyoruz.