Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme durumu ve ilişkili faktörler


AKDEMİR M., ERENGİN K. H., DÖNMEZ L.

Uluslararası Hakemli Beslenme Araştırmaları Dergisi, sa.8, ss.34-49, 2016 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme durumunun saptanması ve kötü beslenme ile ilişkili faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, bir tıp fakültesinde eğitim gören 335 birinci sınıf öğrencisinde Nisan 2015’de yürütülmüş kesitsel bir araştırmadır. Öğrencilerin beden kütle indeksleri hesaplanmış, ayrıca beslenme kalitesinin saptanması için Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi uygulanmıştır. İndeksten elde edilen puana göre; 8≥ “uygun diyet”, 4-7 puan arası “müdahale gereken diyet”, 3≤ ise “çok düşük kaliteli diyet” olarak değerlendirilmiştir. Beslenme kalitesi ile ilişkili değişkenleri belirlemek için lojistik regresyon analizi uygulanmış, anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Öğrencilerin beslenme durumuna bakıldığında %48.7’sinin diyetinin çok düşük kaliteli olduğu ve %47.7’sinin diyetine müdahale gerektiği görülürken, sadece %3.6’sının diyeti uygundur. Beden kütle indeksine göre bakıldığında ise öğrencilerin %17.6’sı fazla kilolu, %1.5’i şişmandır. Katılımcılardan Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi temelinde saptanan beslenme kalitesi; yurtta kalanlarda ailesinin yanında kalanlara göre 3.08 kat (%95GA=1.77-5.36), ailesinden ayrı evde kalanlarda yine ailesinin yanında kalanlara göre 5.05 kat (%95GA=2.80-9.12) daha kötüdür. Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin beslenme kalitesi genel olarak düşüktür. Buna bağlı olarak ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunları göz önüne alındığında, üniversitelerde beslenme kalitesini iyileştirecek programların planlanması, bu planlamalarda özellikle yurtta veya ailesinden ayrı evde kalanların öncelikli olarak değerlendirilmesi yararlı olacaktır. 

This study aimed to determine nutritional status and related factors associated with poor nutrition of first-year medical students. This cross-sectional study was conducted with 335 first-year students in a faculty of medicine in April 2015. Body mass index was calculated for each subject. Mediterranean Diet Quality Index was used to assess the nutritional status of the students. According to the scores obtained from the index; scores ≥8 indicate optimal diet, scores 4-7 indicate that improvement is needed and scores ≤3 reflect very poor diet quality. Logistic regression analysis was used to determine nutritional status and related variables. The level of p<0.05 was considered as the cut-off value for statistical significance. Results indicated that 48.7% of the participants had very poor diet quality, 47.7% had an improvement needed diet and only 3.6% had optimal diet. According to the body mass index, 17.6% of students were overweight, 1.5% were obese. Nutritional quality was significantly (p<0.05) poorer who were staying in dormitories (3.08 times; 95%CI =1.77-5.36) and were living in a different house away from their family (5.05 times; 95%CI=2.80-9.12) than were living with their family. First-year medical student’s nutrition quality is poor generally. As health problems will occur in the future according to poor nutrition, programs will be planned to improve the nutritional quality of the university students, especially who are staying in dormitories, living in a different house away from their family.