REKLAMLARDA KOLEKTİVİZM: ‘SABANCI CUMHURİYET SEFERBERLİĞİ’ SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYASI REKLAMLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME


Adalı G., Bakır Z. N.

ISARC 7. INTERNATIONAL MEDITERRANEAN SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Antalya, Türkiye, 19 - 20 Nisan 2025, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmanın amacı, kolektivizmin bir reklam çekiciliği olarak sosyal sorumluluk reklamlarında nasıl kullanıldığını ortaya koymaktır. Kolektivizm, kültürel bir boyut, toplumun genel yapısını ifade eden bir özellik ve yaklaşım olmasından dolayı reklamlarda da sıklıkla başvurulan bir çekiciliktir. Literatürde birçok araştırmada, reklam ve tanıtım mesajlarının geliştirilmesinde kültürel değerlerin önemli bir boyutunun bireycilik-kolektivizm dikotomisinde incelendiği görülmektedir. Son yıllarda kültürün dijitalleşmesine paralel olarak özellikle Z kuşağında bireyci kültürel etkilerin ağır bastığı öne sürülse de genel olarak Türkiye’nin kolektivist kültürel değerlere sahip olduğu söylenebilir. Araştırma kapsamında amaçlı örneklem ile seçilen iki reklam videosu[1] betimsel analize tabi tutulmuş, reklam metninde vurgulanan ve aktarılan kolektivist unsurlar bağlamında değerlendirilmiştir. Reklamlar incelendiğinde, kolektivist toplumlarda öne çıkan ‘ekip ruhu’, ‘birlikte hareket etme’, ‘birlikte başarıya ulaşma’, ‘toplum çıkarlarının birey çıkarlarından üstün tutulması’ gibi özelliklerin baskın olduğu görülmektedir . Kolektivist toplumlarda yer alan grupların birbirine sıkı sıkıya bağlı ve dayanışma içinde olma özelliği incelenen reklam metinlerinde de kendisini göstermektedir. Reklam boyunca dış ses Türkiye’nin kolektif belleğinden örnekler verirken; #BaşkaCumhuriyetYok hastagi dijital platformlarda kullanılmasının yanı sıra kampanya boyunca slogan olarak da kullanılarak toplumu birleştirici bir unsur olarak sunulmuştur.  “Sabancı Cumhuriyet Seferberliği” kapsamında yayınlanan reklam videolarında marka Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk projesi olduğunun altını çizerken Türkiye Cumhuriyet’nin 100.yılını sadece kutlamadıkları kolektif artı değer sunarak yaşattıkları iddiasını reklam filmi boyunca farklı projelerinden örneklerle desteklemektedir. İncelenen reklam metinlerinde ‘birlik’, ‘beraberlik’, ‘çalışmanın kutsallığı’ gibi kavramlar ‘milliyetçilik’ ile harmanlanmakta ve Cumhuriyet insanları birbirine bağlayan yegane bağ olarak resmedilmektedir.  Kolektivist bir toplumun gösterdiği temel özelliklerden biri “biz” olma duygusu ve durumudur. İncelenen reklamlarda da hep birlikte olma, Cumhuriyet’i yaşama ve yaşatma arzusuyla milli duygulara seslenildiği görülmüştür. Çalışma kolektivizm çekiciliğinin reklamlardaki anlam yaratma sürecini kurumsal sosyal sorumluluk reklamları ekseninde ortaya koyması bakımından önemlidir.

 

Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk kampanyası, reklam, reklam çekicilikleri, kültürel boyutlar, kolektivizm.