Doğu Karadeniz Bölgesinde Çay Tarımı Yapılan Toprakların ve Çay Bitkisinin Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Kükürt Durumları


Creative Commons License

TAŞKIN M. B., BALCI M., SOBA M. R., KAYA E. C., ÖZER P., KABAOĞLU G., ...Daha Fazla

Toprak Su Dergisi, cilt.4, sa.2, ss.30-40, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2015
  • Doi Numarası: 10.21657/tsd.05240
  • Dergi Adı: Toprak Su Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.30-40
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Doğu Karadeniz Bölgesinde çay tarımı yapılan toprakların ve çay bitkisinin azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürt durumlarını ortaya koyabilmek amacıyla çay tarımı yapılan alanların büyüklüğü dikkate alınarak Artvin bölgesinden 58 (toplam örneğin % 10,90’ı), Rize bölgesinden 361 (toplam örneğin % 67,86’sı), Trabzon bölgesinden 101 (toplam örneğin % 18,98’i), ve Giresun bölgesinden 12 (toplam örneğin % 2,26’sı) olmak üzere toplam eş zamanlı 532 toprak ve yaprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinde yapılan analizler sonucu, toplam azot konsantrasyonlarının 0,50-11,06 g/kg arasında değiştiği ve ortalama 2,77 g/kg olduğu, bitkiye yarayışlı fosfor konsantrasyonlarının 1,11-337,05 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 45,49 mg/kg olduğu, bitkiye yarayışlı potasyum konsantrasyonlarının 12,60-3374,53 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 203,90 mg/kg olduğu, bitkiye yarayışlı kalsiyum konsantrasyonlarının 17,18-50174,33 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 1673,18 mg/kg olduğu, bitkiye yarayışlı magnezyum konsantrasyonlarının 6,30-4999,28 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 215,97 mg/kg olduğu ve bitkiye yarayışlı kükürt konsantrasyonlarının ise 4,71-946,41mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 148,94 mg/kg olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, topraklarda bitkiye yarayışlı kükürt yönünden sorun görülmezken, % 4,32’sinde azot, % 21,99’unda fosfor, % 37,40’ında potasyum, % 70,11’inde kalsiyum ve % 75,00’inde magnezyum noksanlığı belirlenmiştir. Diğer yandan, toprakların % 75,75’inde azotun ve % 57,52’sinde fosforun fazla olduğu saptanmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinde çay tarımı yapılan alanlardan alınan yaprak örneklerinin toplam azot konsantrasyonlarının 25,01-51,53 g/kg arasında değiştiği ve ortalama 41,24 g/kg toplam fosfor konsantrasyonlarının 0,06-0,43 g/kg arasında değiştiği ve ortalama 0,17 g/kg toplam potasyum konsantrasyonlarının 0,08-3,46 g/kg arasında değiştiği ve ortalama 0,94 g/kg kalsiyum konsantrasyonlarının 0,07-1,74 g/kg arasında değiştiği ve ortalama 0,61 g/kg ve magnezyum konsantrasyonlarının ise 0,04-0,57 mg/kg arasında değiştiği ve ortalama 0,18 g/kg olduğu belirlenmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre, yaprak örneklerinin % 3,46’sında toplam azotun az, buna karşın % 30,65’inde ise fazla olduğu ve % 81,77’sinde fosfor, % 99,81’inde potasyum, % 17,48’inde kalsiyum ve % 36,09’unda magnezyum noksanlığı belirlenmiştir.

With the aim of determining the nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, sulfur concentration of tea-farming soils and tea plants, 532 soil samples, and 532 tea plant leave samples were taken simultaneously along the East Black Sea Coastal Region considering the width of the tea cultivated areas (Artvin: 58 samples (10.90% of total), Rize: 361 (67.86 %), Trabzon: 101 (18.98% ), Giresun: 12 (2.26 %)). At the end of the soil analysis, it was seen that the total nitrogen concentration of tea-farming soils varied in the range 0.50-11.06 g/kg with a mean of 2.77 g/kg, plant-available phosphorus: 1.11- 337.05 mg/kg with a mean of 45.49 mg/kg, plant-available potassium: 12.60-3374.53 mg/kg with a mean of 203.90 mg/kg, plant-available calcium: 17.18-50174.33 mg/kg with a mean of 1673.18 mg/kg, plant-available magnesium: 6.30-4999.28 mg/kg with a mean of 215.97 mg/kg and plant available sulfur: 4.71-946.41mg/kg with a mean of 148.94 mg/kg. Considering analysis results, the plant-available sulfur concentration of the soil samples was found enough for the tea plant, however in 4.32% of the soil, nitrogen concentration; in 21,99 %, phosphorus concentration; in 37.40%, potassium concentration; in 70.11%, calcium concentration; in 75.00%, magnesium concentration were found insufficient. On the other hand, in 75.75% of the soil, nitrogen concentration and in 57.52 %, phosphorus concentration were excessively found. It was determined that total nitrogen concentration of tea leaves taken from East Black Sea Region varied in the range 25.01-51.53 g/kg with a mean of 41.24 g/kg, phosphorus concentration: 0.06- 0.43 g/kg with a mean of 0.17 g/kg, potassium concentration: 0.08-3.46 g/kg with a mean of 0.94 g/kg, calcium concentration: 0.07-1.74 g/k with a mean of 0.61 g/kg and magnesium concentration: 0.04-0.57 mg/kg with a mean of 0.18 g/kg. At the end of the analysis, total nitrogen concentration was not enough in 3.46% of the tea leave samples, however, it was found excessive in 30.65%. In 81.77% of tea leave samples phosphorus concentration, in 99.81%, potassium concentration, in 17.48%, calcium concentration, in 36.09%, magnesium concentration was found insufficient.