Toplam Kalite Yönetiminin Mesleki Eğitimde Bir Yöntem Olarak Uygulaması


İSTANBULLU H.

VII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Konya, Türkiye, 9 - 11 Eylül 1998, ss.85-87

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.85-87
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde Toplam Kalite Yönetimini çağdaş bir yönetim şekli olarak benimseyen kuruluşlar çoğalmaktadır. Ülkemizde yeni bir yönetim şekli olarak ortaya çıkan bu yönetim tarzı kuruluşlarımızca hızla benimsenmektedir. Şüphesiz ki bunda yeniliğe ve gelişmeye açık çok yönlü ve zengin kültürel birikimimizin payı büyüktür.

Klasik yönetim şekilleri artık yavaş yavaş terk edilmeye başlamıştır. Küreselleşen dün ya da rekabet zorlukları, hızla gelişen yenilikler kuruluşların değişimini zorunlu kılmaktadır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) de kuruluşların kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasında, liderlik, katılımcılık, müşteri odaklılık, sürekli gelişme, sıfır hata ve sürekli eğitim ilkeleri ile etkili olmaktadır.
TKY çalışmalarının başarısı, insan kaynağına değer verilmesi ve geliştirilmesi ile art-maktadır. Günümüzde insan kaynaklarına önem veren, onların gelişimi için eğitim çalışmaları yapan ve bunları tatmin unsurları ile birleştirebilen kuruluşlar kendi sektörlerin de daha başarılı olmakta, ulusal ve uluslararası rekabette ayakta kalabilmektedirler.

Kuruluşların en önemli zenginlik kaynağını nitelikli insan gücü oluşturduğundan, bu çalışma ile insan kaynaklarının niteliğinin artırılmasında mesleki eğitiminde bir eğitim metodu olarak Toplam Kalite Yönetiminin önemi vurgulanmaktadır.