Antalya Havzasının Hidrolojik Modellenmesi


Burgan H. İ., Çakır F.(Yürütücü), Gençyılmaz İ.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Bu çalışma ile akarsu havzasının sayısal yükseklik modeli (SYM) ve topografik verilerinin birleşimiyle hidrolojik bir model sayesinde suyun drenaj alanlarının ve yeraltı suyu sızma durumunun tespiti hedeflenmektedir. Bu çalışmada havzaya ait ana toprak grupları çalışmaya dahil edilecektir. Böylelikle yüzeysel akış ile drenaj alanı, belirlenen akış halindeki suyun toplandığı alanların tespiti ve yeraltı suyuna sızma miktarı hakkında bilgi edinilmesi ve potansiyel teşkil eden su depolama alanlarının belirlenmesi öngörülmektedir. Bu çalışmanın önemli çıktılarından birisi yağış vasıtasıyla yeryüzüne ulaşmış olan yağmur sularının, Antalya Havzası bazında düşük seviyelerde seyreden yüzeysel akış ile denize ulaşmasının önüne geçilip, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı program sayesinde zaten düşük yüzeysel akışa sahip topografyada suyun toplanma alanlarının tespit edilip kirletici konsantrasyonlarına maruz kalmadan yerçekimi etkisiyle yeraltı suyuna ulaşıp yeraltı suyu depolama ve besleme alanlarının tespiti hedeflenmektedir.

Antalya Havzası sınırlarında suyun yüzeysel akışla iletimini ve toplanma alanlarının tespiti için Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı ArcHydro yazılımı kullanılacaktır. Uygulama adımlarını kısaca akış yönlerinin belirlenmesi, akarsu güzergahının çizilmesi, akarsuların bölümlemesi, drenaj çizgisinin belirlenmesi, su toplama alanının oluşturulması ve poligonlanması  son olarak  su toplama alanlarının tespitinden oluşmaktadır.

Elde edilen hidrolojik model sonuçları Devlet Su İşleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, belediyeler ve diğer resmi ve ticari kuruluşlarla paylaşılabilecektir. Çalışmanın hidrolojik model çıktılarının ilgili kurum ve kuruluşların uzun dönemde su kaynakları yönetimi ve planlaması konularında karar vermeleri açısından yardımcı olması öngörülmektedir.