Keçiboynuzu Meyvesinin Sulu Ekstraktlarından D-Pinitolün Ayrılması Ve Saflaştırılmasında Fermentasyon, Elektrokoagülasyon Ve Membran Filtrasyon Uygulamalarının Etkinliğinin Belirlenmesi


Karhan M. (Yürütücü), Turhan İ., Öziyci H. R.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2023

Proje Özeti

Bu çalışmada keçiboynuzu ekstraktı içinde bulunan D-pinitolün saflaştırılması için fermentasyon, elektrokoagülasyon, membran filtrasyon ve adsorpsiyon teknikleri uygulanmıştır. Keçiboynuzu ekstraktında bulunan şekerler fermentasyonla etil alkole dönüştürülmüştür. Mayalar D-pinitolü karbon kaynağı olarak kullanmadığı için fermentasyon yoluyla şekerlerin tamamen uzaklaştırılması mümkün olmuştur. Keçiboynuzu ekstraktında bulunan diğer safsızlıkların uzaklaştırılması için öncelikle elektrokoagülasyon işlemi uygulanmıştır. Elektrokoagülasyonda kullanılmak üzere alüminyum ve çelik levhalar anot ve katot olarak seçilmiştir. Böylece levha seçiminde dört farklı konfigürasyona ulaşılmıştır. Ön denemeler sonunda elektrot olarak Alüminyum (-) ve Çelik (+) levha seçeneğinin ekstraktın renksizleştirilmesi üzerine daha etkili olduğu saptanmış olup sonraki denemelerde bu seçenek kullanılmıştır. Elektrokoagülasyon işlemi sonrasında uygulanan Cevap Yüzey Metodu deneme planıyla model uyumluluğu sağlanamamıştır. Ancak bu durumda saflaştırma işlemleri deneme deseninde en yüksek D-pinitol sonucu veren denemelerle devam etmiştir. Ön denemelerle belirlenen 30 kDa ayırma sınırına sahip membran ile ultrafiltrasyon uygulanan ekstraktlarda istenilen saflığa ulaşılamaması B planının uygulanmasını zorunlu kılmıştır.B planı kapsamında membran filtrasyon sonrası permeat akısı karışık yatak reçineden geçirilmiştir. Sonuç olarak renksiz, berrak ve yaklaşık %99 saflıkta D-pinitol elde edilmiştir.