Yapılanmaya Yardımcı Polimerler Kullanarak Geliştirilmiş Sol-Jel Yöntemi ile Nano Boyutta Yapılandırılmış Yarıiletken Katmanların Eldesi ve Karakterizasyonu


Yaltkaya Ş., Yücel M. B., Uluğ B. (Yürütücü)

TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi, 2008 - 2010

  • Proje Türü: TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2008
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2010

Proje Özeti

Uzun zamandır bilinen metal-oksit gaz algılayıcılarının performansları parçacık boyutu ve gösterdikleri yüzey alanı ile ilişkilidir. Parçacık boyutunda uzun süre mikrometre boyutunda tozların ötesine geçilememiş olması sanayi ve gündelik yaşantıda büyük bir ihtiyaç duyulan değişik yanıcı, patlayıcı, zehirli vb. gazların algılanmasında kullanılmak üzere pahalı teknolojilere gereksinim duyan elektrokimyasal, paramagnetik, kızılötesi, katı elektrot vs. gibi çeşitli algılayıcıların geliştirilmesine neden olmuştur. 

Nanometre boyutundaki parçacıkları elde etme yöntemlerinin gelişmesine paralel olarak metal-oksit gaz algılayıcıları diğer karmaşık ve pahalı yöntemlere alternatif olarak yeniden önem kazanmaya başlamışlardır. Metal-oksit gaz algılayıcılarında parçacık boyutu ve yapının kontrolüyle ilişkili olarak üretim yöntemlerinde yapılabilecek gelişmeler uygulamada yararlı olacaktır. Bu malzemelerdeki yük aktarım mekanizmalarının anlaşılması, optik özellikleri, nano-parçacıkların birbirleri ile olan etkileşmelerinin doğası ve bu malzemelerin elektromagnetik radyasyon ile çevresel koşullara tepkilerinin anlaşılması son derece önemlidir.

Projede, mevcut üretim yöntemlerine ucuz bir alternatif olarak çalışmanın Ukrayna katılımcıları tarafından önerilen nano boyutlarda yapılandırılmış poroz yapıda SnO2, ZnO, TiO2 gibi tek bileşenli metal-oksit gaz algılayıcıları üretmek için bir yöntem geliştirilecektir. Yöntem, bilinen sol-jel yöntemine dayalıdır. Organo-metalik bileşikler kullanılarak elde edilen nano ölçekli metal parçacıklar ısıl işlemlerle kümeleştirilip okside edilecek ve aynı zamanda 3 boyutlu bir poroz yapılaşma sol aşamasında kullanılan PVA gibi polimerik katkı maddesinin bozunması ile oluşturulacaktır.

Çalışmada jel bileşimi, parçacık boyutu, nano-kümelerin boyut dağılımları, hazırlama koşulları, porozite gibi özelliklerle katmanların optik ve elektriksel özellikleri arasındaki karmaşık ilişkiler bir modelleme ile tanımlanmaya çalışılacaktır. Bu özellikler, üretim aşamalarının algılayıcı performansı üzerinde hangi ölçüde gelişme sağladığını anlamak açısından da incelenecektir.