Üniversite Öğrencilerinde Akıllı Telefon Kullanımı ve Boyun Rahatsızlığı


Creative Commons License

CEBECİ F. (Yürütücü), BALCI TOMBAK K., ŞEKERCİOĞLU G., TAT ÇATAL A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2020
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2022

Proje Özeti

Amaç: Akıllı telefonlar özellikle gençler arasında günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Uzun süreli ve yanlış pozisyonda akıllı telefon kullanmak ise kas-iskelet sistemi gelişme çağında olan genç bireyler için boyun rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu çalışmada; üniversite öğrencilerinde akıllı telefon kullanımı ve boyun rahatsızlığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Araştırma, kesitsel, tanımlayıcı ve korelasyonel tasarımlıdır. Araştırma verileri üniversitenin merkez kampüsünde bulunan fakültelerin öğrencilerinden Temmuz-Aralık 2020 tarihleri arasında online olarak toplanmıştır. Araştırmaya toplam 1451 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Boyun Özür Göstergesi ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde p<0.05 düzeyi anlamlı kabul edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin boyun özür göstergelerinin çeşitli değişkenler açısından yordanma durumu CHAID analizi ile test edilmiştir.

Bulgular: Çalışmada katılımcıların yarısından fazlasının (%58.4) kadın olduğu ve %18’inin dokuz saat ve üstü akıllı telefon kullandığı belirlenmiştir. Öğrencilerin boyun özür göstergesi düzeylerine bakıldığında ise %12.7’sinin orta derece ve üstünde kısıtlılık yaşadığı saptanmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonucunda, akıllı telefon kullanımının boyun özür göstergesi öznel belirtiler, günlük yaşam aktiviteleri ve isteğe bağlı aktiviteler değişkenlerini anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. CHAID analizi sonucunda katılımcıların boyun özür göstergesi puanlarını en iyi açıklayan birinci düzey bağımsız değişkenin akıllı telefon bağımlılığı puanı olduğu görülmüştür. Akıllı telefon bağımlılığı düzeyi arttıkça boyun özür göstergesi puanı yüksek olanların değerlerinin de anlamlı bir şekilde arttığı saptanmıştır ((2)=144.806, p=.000).

Sonuç: Çalışmada akıllı telefon bağımlılığının boyun özür göstergesini anlamlı derecede yordadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler üniversite öğrencilerinde uzun süreli ve yanlış vücut pozisyonunda akıllı telefon kullanımı ile boyun rahatsızlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyması bakımından önemlidir. 

Anahtar Kelimeler: Boyun rahatsızlığı, akıllı telefon kullanımı, genç erişkin, üniversite öğrencileri