Cosoloma Sycophantal.'nin Üretimimde Alternatif Besin Olarak Ev Sineği Larvalarının (Musca Domestica L.) Kullanım Olanaklarının Araştırılması


Creative Commons License

Serttaş A.(Yürütücü), Çetin H., Aslan Ü., Yolcu H. İ., Uyan M.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2019 - 2021

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2019
  • Bitiş Tarihi: Mart 2021

Proje Özeti

Bu çalışma ile, avcı böcek Calosoma sycophanta’nın laboratuvar koşullarında yetiştirilmesinde besin olarak kullanılan çam kese böceği larvaları yerine alternatif besin olabileceği düşünülen ev sineğinin üçüncü dönem larvalarının kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Bu araştırmada iki farklı besin grubu oluşturulmuş, birinci grupta C. sycophanta larva ve erginlerine Thaumetopoea wilkinsoni larvaları, ikinci grupta ise Musca domestica larvaları verilmiştir. Ev sineği larvaları, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Toprak Laboratuvar binasındaki entomoloji odasındaki iklimlendirme dolaplarında çoğaltılmıştır. Çalışmada çam kese böceği ve ev sineği larvaları verilerek beslenen C. sycophanta erginlerinin yumurta verimi ile larvalarının ağırlık-boy artışları ve erginleşme oranları belirlenmiştir. Erginler kullanılarak yapılan yumurta verimi testleri 10, larvaların beslenmesi için yapılan testler 30 tekrarlı olarak yapılmıştır. Elde edilen veriler Duncan Çoklu Karşılaştırma Testi ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.

Alternatif besin olarak verilen ev sineğinin üçüncü dönem larvaları C. sycophanta ergin ve larvaları tarafından kabul edilmiş ve tüketilmiştir. Yapılan gözlemlerde besinin tüketilmesinin yanında bu besin ile beslenen ergin erkek ve dişi bireylerin çiftleştiği görülmüştür. Fakat neslin devamını sağlayacak olan yumurta verme işlemi gerçekleşmemiştir. Çam kese larvaları ile beslenen kontrol erginleri ise ortalama 20 adet yumurta vermiştir. Yumurtadan çıkan larvalar ev sineğinin üçüncü dönem larvaları ve çam kese böceğinin larvaları ile beslenmiştir. Beslenen C. sycophanta larvaları 1., 2. ve 3. larva dönemlerini başarıyla tamamlamıştır. Ev sineği larvaları ile beslenen larvalar pupa dönemine geçememiştir. Çam kese böceği larvaları ile beslenen kontrol larvaları ise pupa evresine geçmiş ve daha sonra da ergin hale gelmişlerdir.

Çalışma sonucunda ev sineği larvaları ile beslenen C. sycophanta ergin ve larvalarının hayatlarını devam ettirebildiği fakat dişilerin yumurta vermediği ve larvaların da pupa evresine geçemediği görülmüştür.

Ev sineği larvalarının, insan sağlığı açısından zararsız olması ve laboratuvar şartlarında kolay yetiştirilmesine karşın, C. sycophanta üretiminde besin olarak kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.