TOPRAKSIZ KÜLTÜR KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN ÇİLEKLERDE TUZLULUĞA TOLERANS MEKANİZMALARININ FİZYOLOJİK VE TARIMSAL AÇIDAN İNCELENMESİ


Creative Commons License

ÜNAL N. (Yürütücü), ÜÇOK Z., YAVUZLAR E. E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2018
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

Konvansiyonel ve topraklı çilek yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli etmenler, fide tipi, yetiştiricilik tipleri, çevresel koşullar ve kültürel uygulamalardır. Özellikle son zamanlarda yaşanan iklim değişiklikleri, tarımsal yetiştiricilikte tuzluluk problemlerini beraberinde getirmektedir. Nitekim çilek tuza hassas bitki kategorisinde yer almakta ve tuzluluk gerek topraklı ve gerekse topraksız yetiştiricilikte verim ve kaliteyi önemli derecede etkilemektedir. Ayrıca fide tipleri ve kültürel şartlarda tuzluluğa tolerans mekanizmalarını etkilemektedir. Fakat özellikle çilekte kullanılan fide tiplerinin tuzluluğa tolerans düzeyleri bilinmemektedir. Bunun yanında, abiyotik stres koşullarına karşı toleransı artırıcı pratik uygulamalara dönüştürülebilecek uygulamalara da ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu nedenlerle bu araştırmada, ülkemizde çilek yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan taze ve tüplü fidelerin tuzluluğa tolerans düzeyleri belirlenirken, toleransı artırıcı bazı preparat tipi ve konsantrasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yürütülen projede, Festival çilek çeşidi kullanılmış olup, araştırma iki yıl olarak planlanmıştır. Birinci deneme yılında, iki farklı fide tipinin (taze ve tüplü) topraksız şartlarda üç farklı tuzluluk (T1:1.5 dS/m EC (kontrol); T2:2.25 dS/m EC; T3:3.00 dS/m EC) düzeyine etkisi; ikinci deneme yılında ise tuza en hassas olarak belirlenen fide tipinde, aynı tuzluluk şartlarında (T1, T2 ve T3) değişik preparat tipleri konsantrasyonları ve kombinasyonlarının (1. kontrol, 2. 10 mM glutamin; 3. 20 mM glutamin; 4. 10 mM silisyum; 5. 20 mM silisyum; 6. 10 mM glutamin+10 mM Si; 7. 10 mM glutamin+20 mM Si; 8. 20 mM glutamin+10 mM Si; 9. 20 mM glutamin+20 mM Si) etkisi morfo-fizyolojik, biyokimyasal ve tarımsal özellikler açısından incelenmiştir.  

Araştırma sonucunda, birinci deneme yılında T2 ve T3 tuzluluk düzeylerinde bitkilerin vegetasyonu mart ayının ilk haftasına kadar devam etmiş olup, tuzluluk belirtisi tüplü fidede, taze fideye göre daha hızlı kendini göstermiştir. Özellikle yüksek tuzluluk düzeyinde tüplü fidede, yaprak uç yanıklığı oranı ve yapraklarda MDA içeriği, taze fidelerden daha yüksek bulunmuştur. İkinci deneme yılında ise tuzluluk düzeylerinin artışına bağlı olarak incelenen tüm morfo-fizyolojik kriterlerde düşüşler belirlenmiştir. Orta ve yüksek tuzluluk konsantrasyonlarında, denenen tüm preparat uygulamaları kontrole göre daha toleranslı bitki gelişimini teşvik etmiştir. Özellikle Glutamin + Silisyum kombinasyonunun denenen her dozu gerek bitki gelişimi ve gerekse verim bakımından pozitif yönde etki etmiştir.