Mutant Yerli Mandarin, Antalya Yerli Yuvarlak Limon Bireyleri Ile Bazı Limon ve Mandarin Çesitlerinde Genetik Farklılıkların SSCP, SSR ve ISSR Markırlarıyla Belirlenmesi


Polat İ., Sülü G.(Yürütücü), Turgutoğlu E., Kitapcı A., Aka Kacar Y.

TÜBİTAK Projesi, 2014 - 2016

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2014
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2016

Proje Özeti

Ülkemiz Turunçgil yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olup, dünya üretiminde 9. sırada yer almaktadır. Turunçgil yetiştiriciliğinde geleneksel ıslah yöntemleri ile çok sayıda yeni çeşit, üreticilerin hizmetine sunulmuştur. Ancak, bu yöntemlerle çeşit geliştirmede uzun zamana, fazla emeğe ve kaynağa gerek duyulmaktadır. Aynı zamanda turunçgillerde görülen heterozigoti yapı da sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle bitki ıslahçıları daha kolay ve daha hızlı varyasyon sağlayacak yeni yaklaşımlar üzerinde durmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de mutasyon ıslahıdır. Mutasyon ıslahı ile genotiplerde tesadüfi mutasyonlar oluşturulabilmekte ve bazı farklılıkların oluşturulması sağlanabilmektedir. Elde edilebilen bu farklılıkların genetik olarak tespiti ve nasıl bir değişimin ortaya çıktığının belirlenmesi bu ıslah sürecinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bitkilerde meydana gelen mutasyonların belirlenmesinde klasik yöntemlerin yanı sıra moleküler yöntemlerden de yararlanılmaktadır. 

          Bu projenin amacı; Yerli Mandarin ve Antalya Yerli Yuvarlak Limon çeşitlerinin özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla farklı gray dozlarında Co60 uygulanarak mutasyon ıslahı ile elde edilen populasyondan seçilen bireylerde ve bazı ticari limon ve mandarin çeşit ve melezlerinde genetik farklılıkların SSCP, SSR ve ISSR markırlarıyla belirlenmesidir.

         Bu amaçla, morfolojik kontroller sonucu mutant olarak belirlenmiş 25 adet Yerli mandarin ve 10 adet Antalya Yerli Yuvarlak Limon genotipine ek olarak, iki adet kontrol genotip ile farklı limon gruplarını temsil edecek şekilde 4 genotip ve farklı mandarin gruplarını temsil edecek şekilde 7 genotip projede kullanılmıştır. Bu genotiplerin, moleküler olarak SSCP, SSR ve ISSR markırlarıyla analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerden benzerlik indeksi, kümeleme, komşu bağlantı, PCO ve PCA analizleri gerçekleştirilmiştir. Correlation coefficient matriksi (r),  limonlarda 0.97, mandarinlerde 0.98 olarak belirlenmiştir. Kümeleme analizi sonucunda genel olarak limonlar ile mandarinlerin A ve B olmak üzere ayrı kümede yer aldıkları görülmüştür. Ayrıca, limonlar kendi içerisinde mutant ve ticari limon çeşitleri olarak iki alt gruba ayrılmıştır. Bu durum mandarinler için de geçerli olmuştur. ISSR markırlar hem mutant Antalya Yerli Yuvarlak Limonların kendi içerisindeki hem de ebeveynle olan genetik farklılıklarının belirlenmesinde, etkili bulunmuş, kümeleme analizi sonucunda birbirine en yakın %98 oranıyla 1-3 ve 1-6 genotipleri olarak belirlenmiştir. Mandarinlerde ise, polimorfizm yüksek olmasına rağmen bazı genotiplerin ayrılmasında yeterli olamamıştır. SSR ve SSCP markırlar, hem mutant limon genotipleri hem de mutant mandarin genotipleri içerisinden bazı genotiplerin ayrılmasında etkin olamamış, %100’lük benzerlik tespit edilmiştir. Bu çalışma ileride yapılacak mutasyon ıslahı çalışmalarında, kullanmış olduğumuz markırlar model teşkil etmesi bakımından önemlidir.