TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2026
Elektrikli araçlar temiz enerji konseptinin en güncel uygulama alanlarından biridir. Ülkemizde ve dünyada elektrikli araç kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde 2023 yılında toplam 65,604 adet elektrikli otomobil satılmıştır Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (2024). Sanayi bakanlığından elde veriler ışığında 2030 yılında beklenen sayı yüksek senaryoda 580 bin adet orta senaryoda 420 bin adet ve düşük senaryoda 200 bin adettir Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (2024). Elektrikli araçlara olan yoğun talep elektrikli araç şarjı konusundaki gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak elektrikli araç şarjı konusunda büyük bir pazar oluşmuş ve bu alanda yerli ve yabancı pek çok yatırım yapılmıştır. Ülkemizde 2025 yılında 30 bin adedin üzerinde halka açık şarj soketine ihtiyaç olacağı öngörülmektedir. 2030 yılında ise bu sayı 160 bin olarak belirlenmiştir Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (2024). Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (2024) ’a göre ülkemizde yapılan yatırımlar sonucunda 2023 yılında 95 firma Türkiye elektrikli taşıt şarj ağı lisans sahibi olmuştur.
Dünya piyasası incelendiğinde, Precedence Research (2024)’dan alınan veriler, dünyada toplam elektrikli araç piyasa büyüklüğünün 2032 yılında 100 milyar doları bulacağını, en yüksek büyümenin Asya-Pasifik ülkelerinde olacağını göstermektedir. Elektrikli araç ve şarj piyasasındaki bu gelişmeler ışığında ülkemizde bu amaçla geliştirilen ürün ve hizmetlerin ülkemizin teknolojik rekabet gücü ve dışa bağımlılığını azaltacağı söylenebilir. Bu projede sunulan ürün ile ülkemizin bu amaca hizmet edecek, yurt içi ve dışı pazarda pay elde edebilecek potansiyele sahip bir elektrikli araç şarj cihazı yapılması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan ürünün teorik altyapısı kurulmuş, simülasyonu yapılmış ve sonuçları akademik literatürde SCI-E endeksli bir dergide yayınlanmıştır. Ürünün kısa vadede elektrikli araçların Lithium-ion (Li-ion) bataryalarının şarjında kullanılacak bir Li-ion pil şarj devresi, uzun vadede ise seri üretimi yapılarak güncel pazarda rekabete katkı sunan ülkemizde katma değer yaratabilecek bir şarj istasyonu sisteminin parçası olması hedeflenmektedir.