Üveit Modelinde Tauroursodeoksikolik Asit Etkilerinin Araştırılması


Kirimlioğlu E., Tuzcu Balaban H., Aydin Aslan M., Başsorgun C. I., Öztüzün A., Atlihan Y. S., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2024
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2025

Proje Özeti

Üveit adı verilen göz içi iltihabı, ağır görme bozukluğunun başlıca nedenidir. Üveit, ödem ve yüksek göz içi basıncı oluşturarak göz içi dokularının tahrip olmasına neden olabilir. Multiple skleroz, idiyopatik optik nörit, otoimmün korneal endoteliyopati, sarkoidoz, tiroid hastalıkları ve inflamatuar barsak hastalıkları üveit ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada deneysel üveit modelinin gözde inflamatuar yanıt oluşturması ve retinal hücre ölümü üzerindeki etkileri incelenecektir.
Projenin hipotezi, oluşturulan deneysel üveit modelinde endoplazmik retikulum (ER) stresi oluşabileceğidir. Endoplazmik retikulum stresine bağlı retinal hücre ölümü ve disfonksiyonu gelişebilir. ER stresi inhibitörü (Tauroursodeoksikolik Asit; TUDCA) verilerek üveitde oluşan retinal hücre ölümü ve disfonksiyonu azaltılabilir.
Projenin hipotezi doğrultusunda üç temel hedef belirlenmiştir.
1) Albino Wistar ratlarında ve retinal hücre kültüründe üveit modeli oluşturmak. Oluşturulan modellerde retinal ER stresinin varlığının incelenmesi. Birinci temel hedef kapsamında ER stresinin varlığını incelemek için dokuda ve hücre kültürlerinde GRP-78 protein miktarına immünohistokimyasal yöntemler ile bakılacaktır. 2) Oluşturulan üveit modellerinde ve kontrol gruplarında retinal apoptozisi incelemek. İkinci temel hedef kapsamında apoptozisin varlığı, TUNNEL boyama yöntemi ve kaspaz 3, kaspaz 12 düzeyleri immünohistokimyasal yöntemler ve aktivite tayini ile belirlenecektir. 3) Yaratılan üveit modeline ve kontrol gruplarına ER stresi inhibitörü uygulamak. ER stresi inhibisyonunun retinal dokuda ve hücre kültürlerinde ER stresine ve apoptotik yolaklara etkisini değerlendirmek. Bu kapsamda ER stresi inhibitörü olan TUDCA’nın doku ve hücre kültüründe ER stresi üzerindeki etkisi doza ve zamana bağlı olarak değerlendirilecektir.