Film Festivalleri Sempozyumu II-Adana


Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Etkinlik Türü: Sempozyum

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2022

Özet:

TUBİTAK 1001 121K234 nolu, Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili (Antalya, Adana, İstanbul, Ankara Film Festivalleri Örneği) adlı proje kapsamında, screenfest: The Journal of Film Festival Studies tarafından düzenlenen Uluslararası Film Festivali Sempozyumu, Adana Altın Koza Film Festivali işbirliğiyle 15-16 Eylül 2022 tarihleri arasında Adana Altın Koza Film Festivali içinde düzenleniyor.

Film Festivallerini Dönüştürmek: Film Festivallerinin Sürdürülebilirliği

Film festivalleri, çok farklı başlıklar altında teorik olarak incelenmektedir (http://www.filmfestivalresearch.org/). Film festivalleri, gündelik hayat pratiğinin değişiminden etkilenir: pandemi, küresel iklim krizi ilk akla gelenler arasındadır. Bu etkileşimler yaşam tarzımızı ve iş yapış biçimlerimizi de belirlemektedir. Eğer yaşam tarzımızı sürdürülebilir alışkanlıklarla değiştirmez ve sürdürülebilir iş yapış şekillerini benimsemezsek; küresel iklim krizini önlememiz mümkün görünmemektedir. COVID-19 pandemisi bu konuyu yeniden düşünmemiz için katalizör işlevi görmektedir. Pandemi sürecinde küresel festival döngüsünün sürdürülebilirliği tartışılır hale gelmiştir. Film festivallerinin iki temel bileşeni (filmler ve festival) (de Valck, 2020) sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir etkileşim sergilerler? Küresel film endüstrisinde, film prodüksiyonunda sürdürülebilirlik için yeşil uygulamalar yaygınlaşmaktadır. Küresel film festivali döngüsü içinde de bazı festivaller, sürdürülebilirlik konusunda ciddi politikalar geliştirmektedir. Bu kapsamda film festivalleri, sürüdürülebilirlik konusunda nasıl değerlendirebilir? Bir film festivali sürdürülebilirliği sağlamak için neye ihtiyaç duyar? (Fischer, 2013) Sempozyumda, genel olarak gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünün ihtiyaçlarına yönelik olarak tanımlanan sürdürülebilirlik ile film festivalleri ilişkisini kurmaya çalışacağız. Bir anlamda festivallerin geleceğini konuşacağız.  Günümüzde film festivallerinin sürdürülebilirliği için sosyal, ekonomik ve çevre politikalarını geliştirmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu sempozyum, film festivallerinin ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konularındaki tartışmaları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.  Bu çerçevede sürdürülebilirliğin bir kavram olarak film festivalleri çalışmalarındaki yeri ve önemi konusunda katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirliğe kapsayıcı ve eleştirel bir biçimde eğilerek film festivali çalışmaları için yeni kavramlar ve yaklaşımlar geliştirebiliriz. Sempozyum sürdürülebilirlik temasına, ilişkisel bir perspektiften yatay-geçişlilik ekseninde ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik kapsamında odaklanacaktır.

Ekonomik sürdürülebilirlik:

Sürdürülebilir film festivalleri ve çalışma uygulamaları; film festivali yönetiminde sürdürülebilir paradigmalar; sürdürülebilir finansman ve sponsorluklar; paylaşım ekonomisi ve film festivalleri;  film festivallerinin birikim stratejileri; film festivallerinin organizasyonu ve kurumsal kimliği; film festivalleri, kültür ekonomisi ve sürdürülebilirlik; sürdürülebilir kalkınmayı yönlendiren kültürel ekonomiler olarak film festivalleri;   fonlama/pitching/forumların sürdürülebilirliği;  kültürel ve yaratıcı ekonomi kapsamında film festivallerinin yerele katkısı;

Sosyal sürdürülebilirlik:

Film festivallerinin ekosistemi; film festivallerinin sosyal kalkınmada rolü; sosyal bir sistem olarak film festivalleri; sosyal sürdürülebilirlik kapsamında seyirci/sinefil; çocuklara ve gençlere sinema salonunda film izleme kültürünün geliştirilmesi; toplumsal etkileşim modellerinin geliştirilmesi; müşterek olarak film festivalleri; dezavantajlı grupların festivale erişimi; film festivalleri ve ayrımcılığa karşı politikalar; film festivallerinde cinsiyet eşitliği, çeşitliliği ve kapsayıcılığının desteklenmesi;

Çevresel sürdürülebilirlik: greenning film festival

Film festivallerinin yeşil politikaları; film festivalleri karbon ayak izinin iyileştirilmesi; festivaller ve yenilikçi enerji çözümlerinin kullanımı; karbon emisyonlarını azaltan paydaşlarla işbirliği;  film festivallerinde atık yönetimi, geri dönüşüm, enerji ve su tasarrufu; sürdürülebilir politikaları olan paydaşlar ve iştiraklerle işbirliği; film festivallerinin sinema endüstrisinde “yeşil sinema”nın gelişimindeki rolü ve işlevi; eco friendly film festivali.

Uluslararası Film Festivali Sempozyumu, Film Festivallerini Dönüştürmek (“Transforming Film Festivals): Film Festivallerinin Sürdürülebilirliği (Sustainability of Film Festivals) ana temasına yoğunlaşmakla birlikte aşağıdaki konu başlıklarını içeren disiplinlerarası bir okuma yapan hem ampirik hem de teorik yaklaşım içeren bildirilere açıktır:

Film festivali tarihi ve yazımı,

Film festivalleri çalışmalarında yöntem,

Jüri ve ödüller,

Programlama, küratörlük,

Film festivalleri ulusal sinema ilişkisi ve sinema kanonu,

Film festivalleri ile sektör işbirliği,

Film festivali seyircisi/sinefil,

Festivallerde kısa filme yaklaşım (kurmaca, belgesel, animasyon, deneysel),

Film Festivallerinde proje geliştirme atölyeleri, forumlar, pitching,

Küresel festival döngüsü ve film pazarı

Tematik festivaller,

Festival filmi kavramı,

Ulusötesi film festivalleri

Çevrimiçi film festivalleri,

COVID-19 pandemisi ve film festivalleri

Sempozyum, akademisyenlere, festival çalışanlarına, sinema eleştirmenlerine ve sinema sektörü profesyonellerine açık bir platform olarak film festivalleri çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Smepozyum kapsamında ayrıca Paneller düzenlenecektir. Panelde sunum yapmak isteyen katılımcıların “Panel başlığı, panelin kısa bir açıklaması, panelde yer alacak bireysel bildiriler hakkında bilgiler ve panelistlerin kısa biyografilerini” içeren 700 kelimelik Panel Önerisi’nin 1 Temmuz tarihine kadar infoscreenfest@gmail.com adresine gönderilmesi gerekmektedir.    

Sempozyumun dili Türkçe ve İngilizce’dir. Sempozyum, festival zamanında yüz yüze gerçekleştirilecektir. Ancak pandeminin seyrine göre çevrimiçi de (online) yapılabilecektir. Bu konu ile ilgili ilerleyen süreçte bilgi paylaşılacaktır. Kabul edilen bildiri özetleri ‘Bildiri Özetleri e-Kitabı’nda, seçili tam metinler ise De Ki Basım Yayım tarafından yayımlanacak olan  ‘Film Festivalleri II e-Kitabı’nda yer alacaktır.

Sempozyum web sayfası   http://www.screenfest.org/sempozyum-2/